Analize pe caz:

Inselaciuni - despre Escroci si complicii lor
13 Septembrie 2009

Exista o vorba in lumea noastra - a celor care se ocupa de investigatii si in special cu investigatii particulare:

" acest escroc a ridicat inselaciunea la rang de arta! "

Practic cei care le gandesc le creeaza, le planifica si le executa - se pot autodepasi pe ei de cele mai multe ori si pot chiar intrece cu mult scenariile sau filmele de actiune ori politiste. O sa incercam sa schitam un pic portretul moral si psihologic al unui asemena tip de infractor vazut prin ochii unui detectiv particular. De regula, majoritatea indivizilor implicati in asemenea gen de fapte trebuie sa aiba o inteligenta peste medie, sa fie persoane instruite, chiar cu studii superioare dar si cu cunostinte vaste in multe domenii. Ei mai trebuie sa fie buni psihologi sau cunoscatori ai laturilor umane, sa stie sa asculte interlocutorul (sau cel putin sa-i dea senzatia ca acesta este ascultat si inteles), sa aiba o multitudine de abilitati si cunostinte in diverse domenii, sa fie buni oratori.

De regula, sunt persoane care au trait bine (sau cel putin confortabil), carora nu prea le place sa munceasca, care detin de cele mai multe ori un autocontrol de invidiat si un''sange-rece'' care l-ar face invidios pe orice detectiv privat, investigator, sau anchetator. Toate aceste calitati si deprinderi ei le transforma cu timpul in avantaje si le sunt necesare in elaborarea si executia inselaciunilor. Ei pot actiona singuri sau in grupuri organizate, de cele mai multe ori avand complici. Acestia pot fi barbati sau femei (s-a constatat statistic ca femeile sunt in numar mai mare decat barbatii implicate in asemenea fapte). Escrocii pot fi ''de conjunctura'' sau''escroci profesionisti''.

ESCROCII DE CONJUNCTURA

Acestia practic se implica de cele mai multe ori in asemena actiuni o singura data - fortati fiind de imprejurari (de un necaz, o datorie, un termen limita de plata, amenintare sau pericol). Daca nu sunt prinsi sau nu patesc nimic grav o perioada, incep sa capete incredere in aceste practici si le vor repeta - astfel devenind ''infractori de cariera'' sau cu timpul' 'escroci profesionisti''...

ESCROCII PROFESIONISTI

Acestia pot face parte din lumea interlopa sau a infractorilor, avand tangenta cu aceste medii datorita zonelor in care au trait sau au activat, sau se pot ''specializa'' in acest domeniu in o pedeapsa executata in trecut. Insa un detectiv (sau unele firme de detectivi) se poate intersecta profesional cu destule cazuri in care o persoana poate deveni escroc profesionist fara sa fi fost macar retinuta de organele de ancheta o singura data - sau fara sa aiba contact cu mediul infractional!

ESCROCUL SENTIMENTAL

Acesta reprezinta o categorie de ''infractori'' mai aparte... cu toate ca aceasta denumire aduce de cele mai multe ori zimbetul pe buzele noastre (cunoscut fiind faptul ca uneori cuplurile se alinta cu acest apelativ in gluma), credem ca aceasta tagma este poate cea mai josnica si abjecta din cele ale breslei escrocilor! Motivul este ca aceste persoane profita de sentimentele victimei, le mint, de cele mai multe ori le fac pe acestea sa le iubeasca sau sa le castige increderea si afectiunea - iar totul are ca finalizare obtinerea de avantaje materiale, trecerea unei proprietati pe numele celui care inseala, subtilizarea de bunuri (sau luarea lor cu titlu de imprumut si intentia premeditata de a nu le mai inapoia), precum si alte multe scopuri ascunse. Mai grav este atunci cand efectul acestei infractiuni poate implica si o casatorie sau un copil. Trauma psihica indusa victimei de cele mai multe ori lasa urme pe termen lung, aceasta neputand sa isi revina din acest soc emotional o perioada lunga.

Granita dintre "abuzul de incredere" si inselaciune este foarte fragila in majoritatea cazurilor in care victimele cunosc faptasii, le sunt rude, prieteni sau apropiati, colegi, sefi, iubiti. Tocmai din acest motiv in momentul in care ajunge in fata organelor de ancheta o asemenea situatie este greu de probat si cu atat mai mult de pedepsit...

ATENTIE!

• La ANGAJATII de INCREDERE din posturile - cheie sau la asociatii din afaceri sau firme! In special daca acestia gestioneaza sume de bani ''cash'' sau au drept de semnatura sau decizie!
• La TENTATIA CASTIGURILOR MARI OBTINUTE USOR! In special aici dorim sa ne referim la cei care dau bani cu imprumut unora care justifica ca-i vor inmulti in afaceri sau au un necaz financiar!

De regula victimile sunt atrase de niste bani in plus luati periodic (lunar), sau o suma "cadou" data de faptas la inapoierea datoriei! De regula aceasta returnare a datoriei nu se mai intampla niciodata, iar daca victima a facut greseala sa nu intocmeasca nici un act doveditor si cu martori (la momentul inmanarii sumei), victima chiar isi "poate lua adio" de la acesti bani.

Ca sa nu mai vorbim ca legea incrimineaza asemenea practici la "infractiunea de camatarie"... deci atentie. Ar mai fi enorm de multe situatii de explicat despre acest subiect, insa deocamdata agentia noastra de detectivi particulari se limiteaza doar la a atrage atentia ca aceasta categorie de indivizi exista in preajma noastra, traiesc si lucreaza printre noi si pot actiona oricand.

Se stie ca:

" cel mai bun paznic este preventia "

Referitor la situatia prezentata, este mult mai usor (si mai ieftin) sa previi o paguba decat sa incerci sa o recuperezi ulterior. De acea noi ca detectivi privati recomandam ca la cea mai mica suspiciune in privinta unei persoane cu care faceti afaceri, o imprumutati, sau va solicita un bun sau un sprijin material, sa demarati anticipat niste minime "investigatii private". Acestea pot fi facute rapid, discret si eficient cu ajutorul unor investigatori particulari sub forma de supraveghere dar si a unor verificari de informatii.

Sursa, analiza si cazuistica: Detectiv Art

Sunteti victima unui escroc? Nu stiti cine v-a inselat? Apelati-ne telefonic sau lasati-ne un mesaj si veti fi contactat in cel mai scurt timp de un detectiv specializat!

* Pentru a va putea contacta, este necesara completarea campurilor marcate cu acest simbol. Declararea numelui este optionala! Datele introduse mai sus nu vor fi prelucrate sau stocate.

Trimite

Mesajul a fost trimis. Veti fi contactat in cel mai scurt timp de un detectiv specializat al agentiei Detectiv Art
Va rugam, completati toate datele necesare, semnalate mai sus.
Asiguram discretie totala. Program NON-STOP.